Különösen a karácsonytól újévig tartó időszak, de még a farsang ideje is a nagy trakták, vendégeskedések ideje. Szintén a tél a dísznóvágás ideje, amikor vígan lehet disznóságokat lakmározni. Az alábbi fűszerek, akár itókában is, segítenek abban, hogy a mennyei eledelek elfogyasztásakor, nassolások alkalmával ne kelljen azonnal valamelyik reklámozott tablettához folyamodni. Tehát hölgyeim és uraim tessék bátran használni ezeket a nálunk is termő fűszereket, ha vendégeket várunk!
A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása.

A fűszereket nem csak az ízük miatt fogyasztjuk. A fűszereket gyógyító erővel is bírnak, amelyekkel olyan tüneteket kezelhetünk, mint a felfúvódás, hasfájás, és egyéb emésztési problémák.
Az emésztéstjavító gyógynövények keserűanyagot, illóolajat tartalmaznak, melyek fokozzák a nyálelválasztást ill. a gyomorsav termelődést, a bélnedvek termelődését. Az illóolajok és egyes keserűanyagok görcsoldó, gyulladáscsökkentő, gomba- és baktériumölő hatásúak. Bélmozgást fokozó és szélhajtó hatásuk segíti a gázok eltávozását.
Bazsalikom

A bazsalikom (Ocimum basilicum) virágzáskor levágott levelei és virágai illóolajokban gazdagok. Az európai bazsalikomfajták illóolaja főként metilkavikolt és linaloolt tartalmaznak. Emésztésserkentő, étvágyjavító, szélhajtó hatását teakeverékek alkotórészeként fejti ki. Közkedvelt ételízesítő.
Borsikafű
A borsikafű (Satureja hortensis) virágos hajtása, főleg karvakrol és cimol tartalmú illóolaja emésztést segítő, szélhajtó, fertőtlenítő hatású. Teakeverékek alkotórésze. Borspótló fűszer.

Ebruta
Az ebruta (Artemisia abrotanum) föld feletti szárított hajtását vagy levelét használják fel. Kellemes ízű fűszer. Hatóanyagai között eukaliptusz illatú eukaliptol, cseranyagok, keserűanyagok találhatók sok más mellett. Gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek alkotórésze.

Édeskömény
Az édeskömény (Foeniculum vulgare) termése illetve anetolban gazdag illóolaja szélhajtó, emésztésserkentő, étvágyjavító, epehajtó, gyengén fertőtlenítő hatású. Termése teakeverékek alkotórésze, közkedvelt fűszer. Illóolaját a likőripar is hasznosítja.
Koriander
A koriander (Coriandrum sativum) termesztett változatának ikerkaszat termésének illóolaja símaizom göcsoldó, szélhajtó, emésztésjavító. Fűszerként használjuk.

Majoránna
A kerti majoránna (Majoranna hortensis) szárítot leveles, virágos hajtása illóolajának fő hatóanya a szabinénhidrát. Szélhajtó, bélpuffadás csökkentő, gyulladáscsökkentő hatása teakeverékekben érvényesül. Közkedvelt háztartási fűszer.

Paprika
A paprika (Capsicum annuum) kapszaicinben gazdag csípős fajtáinak termését használják. Étvágyfokozó, gyomorsavtermelést serkentő, emésztésserkentő hatású zöldség és fűszernövény. Chili paprika; Fűszerpaprika

Rozmaring
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) virágos leveles hajtása főleg cineolt, kámfort, borneolt tartalmazó illóolajban gazdag. Tartalmaz még fahéjsav származékokat, fahéjsav származékokat, terpéneket, keserűanyagokat is. Teakeverékekben epe- és szélhajtó, étvágynövelő hatású. A mediterrán konyha elmaradhatatlan fűszere.

Torma
A torma (Armoracia lapathifolia) gyökere a drog, amely többek közt mustárolajat, mustárolaj glikozidokat tartalmaz. Csípősségét a mirozinnak köszönhető. Ez az enzim a glikozidok hidrolízisében játszik szerepet. A torma gyomor és emésztési panaszok ellen ajánlott.

Üröm
Az egynyári üröm (Artemisia annua) hajtásaiból Indokínában gyomorerősítő teát készítenek. A fekete üröm üröm (Artemisia vulgaris) virágos, szárított hajtását használják, amely kesrűanyagot, illóolajat tartalmaz. Étvágyjavító, emésztésserkentő teakeverékek alkotórésze. A fehér üröm (Artemisia absinthum) virágos hajtása többek közt illóolaja és keserűanyag (abszint) tartalmának köszönhetően étvágyjavító és emésztésserkentő teakeverékek alkotórésze. Ürmösök és keserűlikőrök alapanyaga. A fehérürömben található tujonról itt olvashat.

Gyomortea receptek
A gyomorteákat általában étkezés előtt 1 órával kell fogyasztani (édesítés nélkül), hogy az emésztést serkentő keserűanyagok kifejthessék hatásukat. A teakeverékek elkészítésénél általánosságban elmondhatjuk, hogy 1 púpozott evőkanálnyi vagy 2 filter teakeveréket kb. 2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntve, letakarva történő 10 perc várakozás után fogyaszthatók.
1. Gyömbér-citrom tea
Hozzávalók:
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 szelet citrom
- 2 dl forró víz
- Méz ízlés szerint
Elkészítés:
Öntsd le a gyömbért forró vízzel, majd hagyd állni 5-10 percig. Add hozzá a citromot és ízesítsd mézzel. Serkenti az emésztést és csökkenti a puffadást.
2. Borsmenta tea
Hozzávalók:
- 1 evőkanál szárított borsmentalevél
- 2 dl forró víz
Elkészítés:
Áztasd a borsmentaleveleket 10 percig forró vízben. Szűrd le, és fogyaszd étkezés után. Kiválóan enyhíti a gyomorpanaszokat és javítja az emésztést.
3. Édeskömény-köménymag tea
Hozzávalók:
- 1 teáskanál édesköménymag
- 1 teáskanál köménymag
- 2 dl forró víz
Elkészítés:
Forrázd le a magokat, majd hagyd állni 10 percig. Szűrd le, és melegen fogyaszd. Hatékonyan enyhíti a puffadást és a görcsöket.
4. Kamilla-zöld tea
Hozzávalók:
- 1 teáskanál szárított kamillavirág
- 1 teáskanál zöld tea
- 2 dl forró víz
Elkészítés:
Áztasd a kamillát és a zöld teát forró vízben 5-7 percig, majd szűrd le. Nyugtatja a gyomrot és serkenti az anyagcserét.

A gyógyteák rendszeres fogyasztása javítja a bélműködést, csökkenti a kellemetlen tünetek, puffadást, és támogatja az anyagcsere optimális működése.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás